K-L
Start Componisten Varia Vormen Partituren-mp3 Links

 

Omhoog

Kleynjans Francis

Geboren in 1959. Studeerde gitaar aan het Conservatoire National de Musique te Parijs bij Alirio Diaz. Hij is laureaat van de 22ste Concours International de Guitare de Radio-France voor compositie. Heeft talrijke werken uitgegeven. Is leraar aan het Conservatorium van het 9de arrondissement van Parijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koraal

( Fr. : choral; Eng. : Chorale; Du. : Choral )
Is sensu stricto een protestants kerklied door Luther in de 16de eeuw in de nieuwe kerkdienst ingevoerd. In Duitsland en de Angelsaksische landen spreekt men ook van Gregoriaanse koralen; dit kan alleen sensu lato genomen worden als de zangen in de roomse liturgie die door het koor worden gezongen.

 

Krieger Johann Philipp

( ° Neurenberg 26.2.1649 - + Weissenfels 7.2.1725 )
Organist en componist. Hij studeerde in Neurenberg ( bij Drechsel, G. Schütz ) en ging naar Kopenhagen, als leerling van J. Schröder ( 1663 ). Hij was er organist van 1665 tot 1670. Vervolgens studeerde hij in Venetië ( Rosenmüller, Rovetta ) en in Rome ( Abbatini, Pasquini, 1673 ). Reeds in 1670 was hij hoforganist geworden in Bayreuth en werd er na zijn terugkeer uit Italië kapelmeester. Vervolgens werd hij hoforganist en tweede kapelmeester in Halle ( 1677 ) en tenslotte hofkapelmeester in Weissenfels ( 1685 ). Ter gelegenheid van een hofconcert te Wenen werd hij door keizer Leopold geadeld. Hij schreef o.m. 24 sonates voor 2 violen en bas ( 1688, 1693 ), Lustige Feldmusik ( 6 ouvertures voor militair orkest ) ( 1704 ), Musikalischer Seelenfriede ( 20 religieuze aria's met viool en bas, 1697 ). Verder zijn van hem bekend ca. 200 aria's uit verschillende opera's, die hij schreef voor Dresden, Brunswijk, Hamburg en Weissenfels. Hij genoot bij zijn tijdgenoteneen grote faam en telde onder zijn talrijke leerlingen zijn broer en zijn zoon.

 

Küffner Joseph

1776-1856. Duitse gitaarvirtuoos die erg vaak rondreisde. In 1829 was Küffner in België, waar de belangrijke muziekverenigingen hem hartelijk verwelkomden. Hij kreeg er ook een aantal ere-diploma's vanwege de muziekinstituties. In augustus 1830 was hij voorzitter van een grote wedstrijd in Brussel, waaraan 29 muziekverenigingen deelnamen. Hiervoor kreeg hij een ovatie.

 

 

 

 

 

 

Lancen Serge

Geboren in 1922. Werd zeer vroeg aangetrokken tot de muziek. Studeerde piano en compositie. Voltooit zijn studies aan het Conservatoire Nationale de Musique in Parijs waar hij een 1ste prijs compositie behaalt. Behaalde eveneens de Grote Prijs van Rome. Hij behaalde ook diverse andere prijzen. Componeerde veel en gevarieerde werken.

 

 

 

 

 

Ländler

Wordt enigzins beschouwd als de nationale volksdans van Oostenrijk, Beieren en Bohemen. Deze dans zou de naam hebben ontleend aan het Landel-district ( vallei van de Ens ); een 2de versie houdt het echter bij een gewone plaatselijke benaming van een landelijke dans. Doorgaans in 3/4 en 3/8 maat met telkens 2x8 maten die 1 of verscheidene malen worden herhaald. De slotfiguur zou aan de oorsprong liggen van de wals. Er zijn 3 groepen te onderscheiden : de “Steirische” ( Stiermarken, Karinthië ), de “Ländlerische” ( Opper-Oostenrijk, Beieren ) en de “ Schuhplattler” ( Beieren, Tirol ), elk met een eigen karakter.
Deze dans trok de belangstelling van o.m. Mozart, Beethoven en Schubert ( “Wiener Damen-Ländler” ) die echte Ländler componeerden. Dit genre werd ook beoefend door Jensen, Raff en Reinecke, doch hun composities hebben weinig te maken met het volkse Ländler-type.

Langer Michael ( 1959- )

Geboren te Wenen. Studeerde klassieke gitaar bij Robert Brojer, Robert Wolff, Konrad Ragossnig en Heinz Irmler + jazzarrangement bij Heinz Czadek. Ontving in 1987 de Waarderingsprijs van het Federale ministerie van wetenschap en onderzoek. Behaalde in 1988 de 1ste prijs op de 23ste internationale gitaarwedstrijd van de Accademia della chitarra classica in Milaan ( Italië ), in 1989 de 1ste prijs op het Amerikaanse Fingerstyle guitar Festival in Milwaukee ( Wisconsin ) en in 1993 de 1ste prijs in de categorie akoestische fingerstyle op de Ultimate guitar wedstrijd, gesponsord door het Amerikaanse vakblad Guitar Player.
Veel concerten met klassieke en fingerstyle programma’s in Europa en de U.S.A. getuigen van Langer’s inspanningen als uitvoerder en componist om de brede waaier van gitaarstijlen te verkennen. Hij is leraar gitaar aan het Bruckner conservatorium te Linz.

 

Antonio Lauro

Venezuela : «Concerto» voor gitaar en orkest, “Suite Venezolana” ( Registra, Danza Negra, Cancion, Vals ), 4 estudios en imitaciones, El marabino, 6 Venezuelan pieces ( Crepuscular, Cancion de cuna, Petronila, Desando el viejo camino, Nelly, Ana Cristina ), 4 valses venezolanos, Maria Luisa, Angostura, Carora, Variations on a Venezolean children’s song.

 

 

 

 

 

 

 

Linnemann Maria ( 1947- )

Geboren te Amsterdam. Groeide op in Groot-Brittannië, waar zij zich reeds vroeg aan de Engelse, Schotse en Ierse folklore en volksmuziek interesseerde. Van 1966 tot 1970 studeerde ze piano, viool en orkestdirectie aan de Royal Academy of Music te Londen. Sedert 1971 woont ze in Duitsland, waar ze gitaarlerares is aan een muziekacademie. Ze geeft veel concerten, overwegend met eigen composities op het programma.

 

 

 

 

 

Joris Lippens  ( 1925 )

Behaalde naast notenleer, eerste prijzen voor gitaar, geschreven harmonie, contrapunt en fuga aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, waar hij ook de cursus compositie volgde.
Naast leraar gitaar aan het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Eeklo, verzorgde hij ook de cursus harmonie te Eeklo.
Hij was verbonden aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent als assistentleraar gitaar en als assistentleraar harmonie en contrapunt.
J. Lippens eindigde zijn carrière als directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Eeklo.

Lawrence Long

Lawrence (Larry) Long has been playing the guitar since high school. He has taught privately and concurrently with the University of Tennessee most of his adult career. Mr. Long studied classic guitar with the late C. I. Maracle of Toronto, and earned a B. S. degree in Music Education from the University of Tennessee. He played string bass with the Knoxville Symphony Orchestra for nine years until his private guitar teaching schedule required his full attention. He served a stint with the U.S. Army Band in France where he played guitar, tuba, and trombone.

As testament to his skill as a teacher, many of Mr. Long’s students have earned university guitar scholarships, and have gone on to become successful professional teachers and performers. In addition to his busy schedule as a teacher, Guitar Society president, and composer, Mr. Long still finds time to perform. He has enjoyed success throughout the eastern United States, both as a soloist and with noted tenor Ambrose Holford from the Spoleto Festival in Charleston, South Carolina to the Holland, Michigan Tulip Festival.

Over the years his accolades have been many. Of all the citations and awards of appreciation Mr. Long has received from grateful student groups and others, the one of which he is most proud is the prestigious Who’s Who Among America’s Teachers award.

Lawrence Long currently teaches at Pick ‘n’ Grin in Knoxville, TN.

He has been composing for several years and has released a collection of pieces for guitar entitled Conversation Pieces.